Dom K2

Dom K2

Rodinný dom s názvom K2 je postavený v obci Kynceľová neďaleko Banskej Bystrice. V susedstve stojí „Dom zlomu“, ktorý je rovnako dielom nášho ateliéru. Obyvatelia Domu K2 sú starší manželia. Susedný skôr postavený rodinný dom obývajú ich deti a vnuci. Obe stavby sú príkladom spoločného bývania viacerých generácií, pričom je toto spolužitie zamerané hlavne na zdieľanie spoločných záhradných exteriérov. Zámerom pri navrhovaní Domu K2 nebolo vytvoriť doplnok pre skôr postavený objekt, ale plnohodnotný dom s vlastnou na mieru navrhnutou koncepciou.

V rámci tvorby K2 sme na základe tvaru terénu a požiadaviek užívateľov zvolili priestorový koncept stavby, ktorá svojou formou stúpa v teréne v smere od ulice do záhrady. V interiéri sa táto koncepcia viaže k dvom jednoramenným schodiskám, ktoré prekonávajú výškový rozdiel medzi vstupnou uličnou a záhradnou časťou pozemku, pričom v dome vytvárajú tri samostatné výškové úrovne. Schodiskové ramená sa čitateľne prejavujú aj na vonkajšom dynamickom tvare objektu a tvoria jeho originálnu formu v uličnom pohľade. Rozdelenie stavby na tri výškové úrovne v interiéri umožnilo dôsledne naplniť východiskovú požiadavku užívateľov; dôsledne prevádzkovo a zvukovo oddeliť pracovňu, veľmi často využívanú ako hosťovská izba, od hlavnej obytnej časti domu.

Vstup do domu a vjazd do garáže sa nachádzajú v žltej fasádnej nike v suteréne. Suterén obsahuje všetky miestnosti technického, či skladového zázemia a výškovo nadväzuje na priľahlú uličnú komunikáciu.  Výšková úroveň +1,5m sa začína za vstupným zádverím so schodiskom a obsahuje pracovňu a malú kúpeľňu s toaletou. Veľké rohové okno v pracovni umožňuje z tejto časti domu panoramatický výhľad na ulicu. Nadväzujúcim schodiskovým ramenom je prístupná denná obytná časť stavby, ktorá na výškovej úrovni +3,0m obsahuje kuchyňu, komoru a priestrannú obývaciu halu. Z obývacej haly vedie popri celopresklenej fasáde otočenej do záhrady prechod do nočnej časti domu. Táto obsahuje spálňu a hygienické zázemie s kúpeľňou a samostatnou toaletou.

Presklená fasáda v najvyššej úrovni domu zabezpečuje nadštandardné presvetlenie a preslnenie obytných miestností a umožňuje z nich aj výstup na záhradnú terasu. Veľké okno na opačnej, východnej fasáde zas kontroluje z priestoru kuchyne vstup do domu. Zaujímavá je aj strecha stavby. Jedná sa o plochú strechu, ktorá z úrovne záhradnej terasy za domom špirálovito stúpa systémom naklonených rovín ponad vnútorné schodiská pri uličnej fasáde do najvyššej strešnej úrovne. Väčšia časť strechy je zatrávnená a pochôdzna, takže z úrovne terasy je možné za účelom údržby plynule vystúpiť na najvyššiu strešnú úroveň.

Autor: PAULÍNY HOVORKA ARCHITEKTI / Branislav Hovorka, Martin Paulíny /
Spolupráca: Zuzana Reháková
Lokalita: Kynceľová, Banská Bystrica

Návrh, projekt: 2009 - 2011
Realizácia: 2010 - 2013
Foto: Braňo Hovorka / PAULÍNY HOVORKA ARCHITEKTI /
Pozemok: 1086 m²

Úžitková plocha domu: 204,9 m²

Celková plocha domu: 251,6 m²

Nosné konštrukcie: železobetón
Plochá strecha: PVC fólia, extenzívna zelená strecha
Vonkajšie povrchy: obklad zo sklocementových dosiek
hliníkové dvere, okná a fasáda, izolačné sklá s protislnečnou ochranou

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2 Dom K2
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 327

Ďalšie bleskovky