Škola Francisca de Arrudu

Škola Francisca de Arrudu

Tento projekt prestavby školy, pôvodne navrhnutej architektom José Antóniom Pedrosom v roku 1956, sa uskutočnil v rámci Školského modernizačného programu pod záštitou Parque Escolar. Tri budovy, z ktorých pozostáva školský areál, sa nachádzajú na svahu neďaleko pozemku Poľnohospodárskej fakulty, týčiacom sa nad okresom Alcântara.

Pôvodné priestory, rozprestierajúce sa na troch platformách účelne rozmiestnených na kopci, sú zoskupené okolo centrálneho dvoru a delia sa na tri časti s rozličnými funkciami – jedna slúži na vyučovanie, administratívu a nachádza sa v nej kryté ihrisko; v druhej je telocvičňa a jedáleň a v poslednej sú organizované workshopy. Tieto budovy sú navzájom prepojené krytými chodbami. Vďaka svojim rôznym tvarom pôsobia, akoby boli stavané postupne, a vytvárajú tak vlastné malé mestečko. Projekt prestavby v tomto procese ticho pokračuje.

Pre nezvyčajne rozľahlé vonkajšie priestory projekt zdôrazňuje pokračovanie vo výsadbe novej zelene, aby sa zachovala atmosféra miesta ako verejného parku. Schodisko, ktoré architekti navrhli, otvárajúce predtým slepú uličku a spájajúce centrálny dvor so starým Patiom das Caravelas nachádzajúcim sa na vyvýšenej platforme, a tiež priame spojenie medzi novou knižnicou a športovým ihriskom oproti tomu krytému pomáhajú zdôrazniť pocit parku a výrazne ovplyvňujú denný život v škole.

Pôvodné stavby boli tiež obnovené a prispôsobené novým požiadavkám, vďaka zásahom vo vonkajšom dizajne školy a dokončeniu zmien v interiéroch.

K prestavbe boli na záver pridané tri nové prvky:

a) dlhá dvojpodlažná budova, ktorá dopĺňa návrh pôvodného patia. Objavuje sa po krátkej ceste záhradou ako nový vstup do školy. V budove navrhnutej ako verejná galéria, miesto na štúdium aj stretávanie sa a rozprestierajúcej sa popri nádvorí ako krytá stĺpová kolonáda, sa nachádza na prízemí nová knižnica a na vrchnom poschodí nové laboratóriá, orientované smerom na východ ku školskému parku, okolitým trávnatým plochám a mestu;

b) sprchy, postavené pod starým Patiom das Caravelas medzi existujúcou telocvičňou a novým športovým ihriskom, ktoré je umiestnené na jednej z vyvýšených platform;

c) pôvodné hlavné átrium, ktoré nikdy neslúžilo svojmu pôvodnému účelu, je teraz využívané ako viacúčelová miestnosť a zariadené ako záhradný pavilón, ktorý osadenstvo školy nazýva „magická kocka“.

Vnímajúc krásu pôvodnej budovy školy Francisca de Arrudu, impulzom pre projekt sa opäť stali priame a inšpiratívne slová lekára João dos Santos: „Vo vzdelávaní je v prvom rade dôležité prirodzené a esteticky harmonické prostredie, kde tento proces prebieha.“

Lokalita: Lisabon
Návrh projektu: 2008-2009
Konštrukcia: 2009-2011
Architekt: José Neves
Spolupracovníci: Rui Sousa Pinto, Ana Belo, André Matos, Filipe Cameira, Martim Enes Dias, Nuno Florencio, Steven Evans, Vitor Quaresma; Joao Pernao, Maria Capelo (výber farieb).
Záhradná architektúra: F|C
Inžinierstvo: Betar, SM&LM, PEN, Natural Works
Fotografie: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; Joao Morgado
Klient: Parque Escolar

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu Škola Francisca de Arrudu
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 217
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 206
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 328

Ďalšie bleskovky