Škola Markízy z Alornu

Škola Markízy z Alornu

Budova Školy Markízy z Alornu, navrhnutá architektom José Sobral Blancom v roku 1956, bola jednou z 50 škôl postavených v Portugalsku podľa vzoru preferovaného Stavebným úradom pre stredné a technické vzdelávanie v 50. rokoch 20. storočia. Ako väčšina týchto škôl, mala dve hlavné časti. V prvej sa nachádzali akademické a administratívne priestory, v druhej telocvičňa a jedáleň. Tieto dve časti boli spojené školským átriom a krytým ihriskom.

V priestoroch školy bolo tiež možné nájsť patio, obklopené zalesneným svahom v tvare amfiteátra, ktorý vznikol pri vyhlbovaní pozemku na stavbu pôvodnej budovy školy. Príjemné prostredie patia už však už stratilo svoju krásu, najmä kvôli uzavretiu krytého ihriska, prerušujúc tak vizuálny kontakt medzi patiom a mestom, a tiež kvôli zničeniu väčšiny svahu, aby na jeho mieste vyrástlo parkovisko pre neďalekú banku.

V rámci Školského modernizačného programu, organizovaného inštitúciou Parque Escolar, nový návrh zahŕňa dva hlavné body rekonštrukcie, a to:

A) v existujúcich priestoroch budú átrium, chodby a schody vybavené novou podlahou a dreveným obložením, vonkajšie steny budú zatreté farebnou sadrou, okenné rámy obložené lakovaným drevom a strecha bude nanovo pokrytá. Triedy získajú nové vybavenie, vďaka ktorému sa žiaci budú cítiť pohodlnejšie – zavesený podhľad, okenné žalúzie a deliace steny.

B) k stavbe budú pridané tri nové objekty:

1) veža s novými laboratóriami a ateliérmi, v západnom krídle budú triedy,

2) prístavba navrhnutá ako most s knižnicou, ktorá bude spájať časť budovy s telocvičňou a jedálňou s triedami. Pod mostom bude kryté ihrisko, vonkajšia hypostylová miestnosť blízko študovní, ktorá obnoví pôvodný vizuálny kontakt medzi hlavným átriom a školským patiom,

3) napoly podzemné priestory nachádzajúce sa pod športovým ihriskom, chránené rastlinnou výsadbou, ktorá sčasti obnoví zeleň.

Pri rekonštrukcii školy, kde sa rôznorodosť priestorov a lokalít počas jej histórie len zmenšovala, bol impulzom pre projekt výrok lekára João dos Santos: „ak nemáš domov, môj synu, musíš si ho nájsť! Chlapec nemôže žiť bez svojej domova.“

Lokalita: Lisbon
Návrh projektu: 2007-2008
Výstavba: 2008-2010
Architekt: José Neves
Spolupracovníci: Rui Sousa Pinto, André Matos, Bernardo Enes Dias, Filipe Cameira, Hugo Ferreira, Nuno Florêncio, Vitor Quaresma; João Pernão, Maria Capelo (výber farieb)
Záhradná architektúra: Proap
Inžinierstvo: Betar, Joule, Natural Works

Fotografie: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Dias
Klient: Parque Escolar
Súradnice GoogleMaps: 38.734904,-9.158971
GPS súradnice: 38º 44.082’ N; 9º 9.550’ O

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu Škola Markízy z Alornu
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 217
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 206
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 328

Ďalšie bleskovky