Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+

Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+

Tento návrh napáda tradičnú definíciu múzea a zvyčajný vzťah medzi stavbou a stavebnou plochou. Prízemie budovy zaberá minimum priestoru, postačujúc len pre základné služby, konštrukčné prvky a výber vstupného.

Plocha územia je vyhradená predovšetkým pre vonkajší verejný priestor, vrátane umeleckého parku, siene slávy a záhradného chodníka. Externé atrakcie a budovu samotnú oddeľuje otvorené prízemie. Časť stavby je spojená so zemou, zatiaľ čo druhá sa vznáša vo vzduchu. Účel je dvojaký; minimalizovať ničivé následky miestneho extrémneho počasia vďaka využitiu prírodných zdrojov a vytvoriť novú predstavu o modernom múzeu umenia.

V starostlivo udržiavaných podzemných priestoroch múzea sa nachádzajú rastliny schopné absorbovať vodu a záchytné systémy, zatiaľ čo nad nimi sa týčiace múzeum sa roztvára do otvorených átrií, vďaka čomu do budovy vniká dostatok svetla a je príjemne klimatizovaná.

Jednotlivé časti múzea sú navzájom prepojené. Múzeum súčasného umenia, Detské múzeum umenia a administratívne priestory sa nachádzajú v hornej časti budovy. Prednášková hala, parkovisko, výskumné centrum umenia, knižnica a triedy sú v podzemí. Miestnosti v podzemí sú ľahko dostupné a priamo prepojené vertikálnymi trubicami, ktoré nielen tvoria oporný systém pre stavbu vznášajúcu sa nad nimi, ale aj priestor pre eskalátory, schody a výťahy medzi poschodiami. Všetky podzemné priestory sú osvetlené pomocou svetla prúdiaceho dnu cez strešné okná.

Múzeum súčasného umenia a Detské múzeum umenia sú chránené pred priamym slnečným svetlom. Hoci sa výbežky vznášajúcej sa časti múzea otvárajú do veľkých sklených okien, ktoré rámujú výhľad na okolie, okenné sklo je zatemnené a umelecké diela chránia hlboké previsy. Okrem toho svetlo pomáha rozptyľovať sústava veľkých rebrových rozptyľovačov. Tie sú tiež vybavené senzorickým ovládaním, ktoré v priestore budovy napomáhajú cirkulácii čerstvého vzduchu.

Umiestnenie múzea na pozemku umožňuje bezproblémový prístup bez ohľadu na to, ako návštevník prichádza. Všetky cesty vedú do stredu pozemku a vestibulu každého múzea. Existujúca prístupová cesta je udržiavaná a ďalej rozširovaná smerom k podzemnému parkovisku a zastávke vyhliadkového autobusu. Krajina v okolí múzea sa rozprestiera pozdĺž cesty a cyklistických chodníkov, vytvárajúc plochú, vykladanú mozaiku. Postupne sa vytráca dopravná premávka a areálu múzea dominujú kľukaté pešie chodníčky.

Prírodné prostredie múzea zahŕňa aj vyvýšené lavičky a kľukaté chodníky, ktoré obklopujú rozličné políčka krajiny. Niektoré políčka sú plné rastlinstva, ktorá zachytáva dažďovú vodu používanú na zavlažovanie pozemku. Iné vypĺňa piesok a štrk, ktoré zakrývajú záchytný systém. Nad podzemnými priestormi sa nachádzajú zabudované strešné okná, vďaka ktorým prúdi dnu svetlo. Vďaka zbaveniu múzea uzavretého poloverejného priestoru ponúka rozhranie medzi budovou múzea a vonkajším prostredím novú skúsenosť – múzeum, ktoré je otvorené, priateľské a príjemné.


Fotografie: kbieg.com

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+ Nové Tchajpejské múzeum výtvarných umení od OTA+
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 217
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 206
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 327

Ďalšie bleskovky