Stodola sa zmenila na experimentálny priestor

Stodola sa zmenila na experimentálny priestor

inzercia

Inzercia

Ešte nedávno tu stáli stajne. Potom sa objavil investor – umelec a začal plánovať. Dnes predstavuje jeho štúdio Posehuset mimoriadne moderný ateliér.

Stará vidiecka usadlosť  Posehuset stojí pri lese vo voľnej vidieckej zástavbe. Posehuset
znamená „dom tašiek“. V tomto prípade nejde o dávny názov „pálenej tašky – škridly“, ale ide o nákupné tašky. Názov pochádza od predchádzajúcej majiteľky, vášnivej zberateľky plastových tašiek.  Meno ostalo dodnes napriek tomu, že noví vlastníci objekt naplnili umeleckými aktivitami a hudobnými produkciami. Rekonštrukcia nevyužitej stodoly vznikla z potreby mať väčší pracovný priestor napojený na obytné časti, v ktorých sa často používala obývačka ako dočasné experimentálne „ihrisko“ na domáce umelecké produkcie. Zadávatelia projektu – pár, ktorý sa zaujímal o herectvo, divadlo a hudbu, najskôr zrekonštruovali polovicu  budovy a v jednej časti vytvorili domáce hudobné štúdio.

Potom zistili, že by mohli využiť aj druhú polovicu, v ktorej by bol priestor pre väčšie a náročnejšie projekty, ktoré dovtedy mohli realizovať len v prenajatých priestoroch inde.   Cieľom rekonštrukcie bolo maximálne využiť celý objem existujúceho objektu a zmeniť ho na multifunkčnú sálu.  Zvolil sa nasledujúci princíp: zachovať doterajšie obvodové murivo objektu vrátane všetkých historických detailov, okenných a dverových otvorov vrátane výplní. Do dobovej schránky sa vložil nový, moderný, presný kubus. Celá koncepcia pracuje po výtvarnej stránke s napätím medzi historickou nepresnou fasádou a modernou prísnou vstavbou. Rovnako aj materiálové riešenie zodpovedá tejto koncepcii  - biele natreté nerovné murivo pôvodnej budovy kontrastuje s kalibrovaným obkladom modernej vstavby. Výsledný tvar vstavby rešpektuje pôvodné  tvaroslovie objektu, ale pritom zodpovedá súčasným požiadavkám na daný priestor.

Pomohli profesionáli

Súčasní obyvatelia najskôr začali rekonštruovať sami. „Doslova vlastnými rukami sme začali kopať základy, ale kvôli nedostatku času a mnohým aktivitám s deťmi a umeleckými projektmi sme si skoro uvedomili, že potrebujeme tím profesionálnych poradcov- technikov a architektov, ktorí vyriešia denné osvetlenie ateliéru a rozvinú a vycibria architektonické nápady a funkcie,“ hovorí pani domu. Majitelia pôvodne plánovali vloženie hotového prefabrikovaného objektu vstavby pomocou žeriavu do pôvodných obvodových múrov. Technický stav budovy ale tento postup neumožnil a vstavba sa musela skompletizovať priamo na mieste po jednotlivých dieloch.

Miesto pre experiment

Kompozícia strešného plášťa, vytvorená kalibrovanými čiernymi hliníkovými plátmi, so systémom okenných otvorov a solárnych kolektorov sa finalizovala viac ako rok. Zvonku  pôsobí nový ateliér ako hranol vychádzajúci zo starej budovy stajne. Výsledný dojem je založený na kontraste starých a nových materiálov a tvarov. „Flexibilné osvetlenie a priestorové efekty sa presne hodia k našim pracovným metódam bez toho, aby sme museli pri stavbe robiť akékoľvek kompromisy. Neustále ma prekvapuje a inšpiruje spôsob, ako je príroda vtiahnutá dovnútra prostredníctvom strešných okien a zrkadlových odrazov. Aj keď štúdio predstavuje 100% pracovný priestor pre moje náročné, ale zábavné experimenty, rady sa tu zdržujú i naše deti, hrajú sa tu a občas na podlahe zaspia,“ vysvetľuje umelkyňa.

Prirodzené denné svetlo

Pre umelecký ateliér je najvhodnejšie horné osvetlenie. Preto sa pre vstavbu zvolili  plné steny, ktoré zakrývajú pôvodné otvory, a priestor je osvetlený zhora strešnými oknami. Použitie zrkadiel na stenách a polovici stropu povznieslo koncepciu interiéru na novú úroveň a vytvorilo priestor v duchu veľkej camery obscury. Prirodzené denné svetlo, odrazy od zrkadiel a jednoduchosť nevybavenej miestnosti vytvárajú neobmedzený univerzálny priestor na umelecké vyjadrenie, ktoré je obmedzené len dostupným priestorom s plochou 25 m2.

Tri strešné okná rôznej veľkosti, umiestnené  vo vyváženej štruktúre, privádzajú do miestnosti  maximum denného svetla, dvakrát viac akoby dopadlo  fasádnymi oknami, a ukazujú
potenciál horného osvetlenia pre výsledný dojem z priestoru  a výrazu interiéru.
Tri strešné okná VELUX a sklené dvere sú jedinými zdrojmi prirodzeného svetla, pretože všetky staré okná stajne sa zamurovali. Nová, hlbšia úroveň  podlahy ešte zväčšuje priestrannosť miestnosti, ktorá mala pôvodne  nastaviteľné mezaninové poschodie, ovládané výťahovým mechanizmom.

Architekt: Svendborg Architects, Kodaň
Lokalita: Farum, Dánsko
Rok dokončenia: 2010
Rozloha: 25 m2

Viac informácií nájdete na webových stránkach www.velux.sk.

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Stodola sa zmenila na experimentálny priestor Stodola sa zmenila na experimentálny priestor Stodola sa zmenila na experimentálny priestor Stodola sa zmenila na experimentálny priestor Stodola sa zmenila na experimentálny priestor Stodola sa zmenila na experimentálny priestor
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 190
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 326

Ďalšie bleskovky