Požiarna stanice Bergen

Požiarna stanice Bergen

Táto požiarna stanica, postavená podľa návrhu architektov z firmy Stein Halvorsen Sivilarkitekter, sa nachádza v Bergene, v Nórsku. Koncept bol ovplyvnený troma význačnými faktormi: lokalitou, dopravou a budúcim rozvojom oblasti. Architekti podmienky využili vo svoj prospech a navrhli budovu v tvare krivky, aby všetky negatívne vplyvy boli ak nie odstránené, tak aspoň minimalizované. Viditeľná je snaha autorov dosiahnuť trvalo udržateľný dizajn, bola uskutočnená prostredníctvom rôznych technologických inovácií.

Budova je pevná a tvarovo i materiálovo chánená voči diaľnici. Naopak fasáda smerom k prírode je skoro celá transparentná. Zakrivený tvar sám o sebe vytvára súkromie s výhľadom na jazero, ale aj odráža dynamiku rýchlostnej komunikácie. Komplex obsahuje štyri prvky, z ktorých je zložený (základňa, plášť, veža a most), pričom každý z nich je vyhradený na konkrétnu funkciu. Časti je možné od seba rozoznať nielen podľa funkcie, ale aj vďaka rozdielnym materiálom a konštrukciám.

"Základňa" je charakteristická dramatickým tvarom smerom na juh, je vytvorená celá z betónu a sú v nej garáže pre hasičské autá a technické miestnosti. "Plášť" sa kontinuálne klenie nad pevným betónovým základom, otvára sa priamo smerom k jazeru a skladá sa z dosky, jednej steny a strechy. "Veža" je vertikálnym prvkom, pomocou ktorého je požiarna stanica definovaná už z diaľky, zatiaľ čo "most" označuje hlavný vchod, iba dva metre nad zemou.

zdroj a foto: abduzeedo.com

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Požiarna stanice Bergen Požiarna stanice Bergen Požiarna stanice Bergen Požiarna stanice Bergen
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 191
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 326

Ďalšie bleskovky