Univerzita informačných technológií (ITU)

Univerzita informačných technológií (ITU)

Nedávno postavená Univerzita informačných technológií v južnej časti Kodane – Orestad, sa stala hneď atrakciou. Navonok samozrejme nič výrazného neprezrádza. To, čím budova zaujme, sú do priestoru vnútorného átria vybiehajúce konzoly, určené prevažne pre individuálne štúdium. Autormi v roku 2004 realizovaného projektu je dánsky ateliér Henning Larsens Tegnestue.

Dánska najmodernejšia univerzita sa zrodila v skromnou areáli v severozápadnej časti Kodane, ale v roku 2004 sa už Univerzita informačných technológií (ITU) presťahovala do novo postavenej štvrte v severnej časti Orestadu. ITU tu bola pridelená parcela medzi DR-Byen a Kodaňskou univerzitou. Cestou pozdĺž kanálu smerom k ITU budete stáť naproti modernej fasáde zo skla a oceli, ktorá má mierne chladný a neosobný charakter. Avšak ak budete pokračovať do vnútra budovy, okamžite porozumiete, o čo tu teda kráča, a prečo bol okolo budovy Henninga Larsena taký rozruch. Faktom je, že ITU musela na základne nespočetných žiadostí zriadiť návštevnícky servis poriadajúci v určitých dňoch prehliadky najzaujímavejšími časťami budovy.

ITU je navrhnutá okolo obrovského centrálneho átria. Jeho autonómnosť narušujú konzolovito vyložené boxy miestností. Nepravidelnosť s akou vybiehajú do otvoreného priestoru a aj ich rozdielna veľkosť vytvárajú vtipne dynamickú kompozíciu. Premenlivosť projekcií na zadných stranách boxov túto dynamickosť a interakciu ešte podporuje. Autorom digitálnej inštalácie je americký umelec John Maeda. Na otvorení ITU v roku 2004 prezentoval svoju prvú inštaláciu. Tieto digitálne formy umenia by mali byť interaktívne a kontrolovateľné z počítačov a mobilných telefónov, alebo by boli závislé sa doprave alebo teplote v interiéri či exteriéri budovy.  

Prízemné podlažie tvorí bežné zariadenie, prednáškové haly, študentská kaviareň, menza a knižnica. Všetky priestory určené na výskum a výučbu sú umiestnené vo vyšších poschodiach. Vybavenie určené k výučbe je v otvorených študijných priestoroch obklopujúcich átrium. Oddelenia výskumu sa nachádzajú v tichších častiach na oboch stranách budovy.

Stavba je mierne nadvihnutá ponad okolitý terén. Kovový obvodový rám obopína plynulo celý objem. Sklenená fasáda vo vnútri rámu je rozčlenená na horizontálne pásy skla rozličných farieb a typov – žiarivo zelené sklo, priesvitné a čisté priehľadné sklo.

text a foto: Zuzana Ľašová

  •  
Komentáre k článku
2
Administrator

Administrator

dakujeme za pochvalu :) budeme radi ak nam napisete mail a mozete pisat pre nas taketo (nezelene) clanky aj vy...

10.1.2011 18:07

Roman

Roman

Konecne clanok ktory ma viac ako 5 chabych viet a obsahovo aj nieco da okrem stroheho popisu. Dufam ze autorskych clankov bude pribudat coraz viac

10.1.2011 17:57

Pridať komentár
Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU) Univerzita informačných technológií (ITU)
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 191
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 326

Ďalšie bleskovky