House Plus

House Plus

Atypicky vyzerajúca tmavošedá stodola uprostred poľa. Taký dojem budí na prvý pohľad tento rodinný dom v malej dedinke Gatowice neďaleko Wroclavi. Dom je umiestnený na rozľahlej parcele s plochou 1,4 ha a od susedných pozemkov je oddelený pásom lesa. Navrhnutý bol pre trojčlennú rodinu, ktorá bude často prijímať návštevy. Vzhľadom k rovinatému terénu a otvorenému priestranstvu sa musel navrhovaný objekt jemne prispôsobiť. „Z týchto dôvodov som sa rozhodol pre solídnu a jasne zreteľnú masívnu budovu, ktorá uľahčí organizáciu okolia. Svojou formou dom pripomína predvojnové vidiecke statky, ktoré sú pre oblasť Wroclavi a Dolného Sliezska charakteristické," hovorí autor projektu, architekt Tomasz Głowacki.

Dve obdĺžnikové stavby (šírka 7 m, dĺžka 21 a 25 m) so sedlovou strechou sa pretínajú v pravom uhle. Výsledná stavba v tvare kríža rozdeľuje pozemok a tvorí rám pre výhľad a celkovo zmenšuje veľkosť domu. Naviac vymedzuje kryté prístavby a vytyčuje funkčné zóny : vstup s príjazdovou cestou, oddychovú zónu okolo terás a návštevnú a administratívnu zónu. „Dôležitým cieľom môjho projektu bolo dosiahnuť homogénny vzhľad masy budovy", upresňuje architekt Głowacki.

Investori súhlasili s radikálnym riešením, aby boli strecha a fasády pokryté rovnakým materiálom - bridlicovými šablónami. Rovnorodý grafitový povrch vytvára zámerný dojem kontrastu s veľkými, posuvnými, priehľadnými oknami a drevenými okennými rámami a terasami.  Do strechy domu boli maximálne citlivým spôsobom osadené strešné okná VELUX. S ohľadom na zachovanie monolitického vzhľadu budovy bolo zvolené pásové usporiadanie okien nad sebou. Farba oplechovania okien ladí so strešnou krytinou (struktonit) a s obkladom fasád.

Prízemie domu predstavuje otvorený priestor, ktorý je prirodzene delený jednotlivými krídlami budovy. Dvojpodlažná obývačka je na západe prepojená s kuchyňou, na juh s jedálňou a na východ so študovňou. Iba severné vstupné krídlo je oddelené. Skladá sa z administratívnej časti a izby pre opatrovateľku. V mieste, kde sa krídla krížia, je umiestnené centrálne schodisko a krb, tradičné prvky poľského vidieckeho domu.

Schodisko vedie do podkrovných priestorov, kde sú spálne a hosťovské izby. Vďaka veľkým priehľadným panelom a terasám sa vonkajší priestor prelína so vstupom. K bohatému presvetleniu interiéru denným svetlom prispievajú aj dvojice veľkých strešných okien. Pri pohľade zvnútra vzniká dojem, že vnútorný priestor domu presahuje murivo. Cieľom inštalácie okien bolo vytvoriť doplnkový zdroj svetla pre podkrovné spálne a zároveň hlavný zdroj svetla do dvoch kúpelní.

Nad schodiskom, vedľa komína sa nachádza presvetlenie zhora do stredu kríženia dispozície až po úroveň prízemia. Ďalšie plány sa týkajú okolia, kde bude vybudovaný vonkajší bazén a dom pre hostí so saunou a fitnes. Aby bola zachovaná krása otvoreného priestoru, je nehnuteľnosť namiesto bežného plotu obohnaná navýšeným valom so živým plotom z divokých ruží.




  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
House Plus House Plus House Plus House Plus House Plus House Plus House Plus
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 190
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 326

Ďalšie bleskovky