Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko

Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko

Plávajúci dynamický kubus S príchodom slovinskej nezávislosti na začiatku deväťdesiatych rokov a vďaka rýchlemu hospodárskemu rastu vyrástli v mnohých slovinských mestách nové priemyselné a obchodné zóny, ktoré väčšinou vznikali bez jasnej urbanistickej koncepcie, architektonickej vízie ako súhra nových hospodárskych podmienok a vidina kapitálu a ambícií novodobých investorov. Obchodné a priemyselné centrum Trzin sa preto skladá z objektov rôznych štýlov a charakterov, od čisto komerčných skladových priestorov postavených z prefabrikovaného betónu až po honosnú pyramídu zo skla a kameňa, v ktorej sídli banka. Taký chaos architektov väčšinou privádza k inovatívnym riešeniam, na druhej  strane však bez väčšej odozvy kontextu.

Koncept
Hlavná téma budovy spoločnosti VELUX vychádza z premeny jedného tvarového prvku - strechy - do abstraktného kubusu fasády s rovinami v rôznych sklonoch, ktoré vytvárajú základ pre vstavbu rôznych svetelných priezorov - strešných okien VELUX. Jasne definovaný kubus voľne prilieha k betónovej stene skladu, odsadený od terénu o jedno podlažie. Parazit s dynamicky rozvlnenou fasádou sa podopiera subtílnymi kovovými prvkami o úroveň terénu a skrýva pod sebou parkovacie miesta.

Osadenie do prostredia
Kubus plávajúcej fasády je orientovaný na štvorprúdovú diaľnicu do Ljublany a tvorí vizuálnu dominantu na konci obchodnej a priemyselnej zóny. Reprezentatívna fasáda budovy je otočená k rušnej hlavnej ceste a naznačuje zakončenie obchodného a priemyselného centra Trzin. Sklad je umiestnený dovnútra od cesty a má neutrálny hranolový tvar. Administratívna a skladová časť je spojená do jedného objektu, má však rôzny dizajn, ktorý reflektuje rozdielne funkcie.

Fasáda
Membránu fasády  tvoria rozmerné Esal panely v modrošedej farbe. Osadené sú na hliníkovom rošte. Skladovú časť  tvoria vodorovne spojené prefabrikované betónové panely. Očividný kontrast obidvoch častí dominuje nad nenápadným nepravidelným členením vodorovných špár. Tmavá fasáda sa stává abstraktnou strechou s rôznymi sklonmi, ktoré určujú jej rytmus. Od stropu k podlahe vedie cez dve podlažia šestnásť pásov okien. Plávajúci efekt pozdĺžneho kubusu je zdôraznený koncovými trojmetrovými konzolami, ktoré dynamickú stavbu opticky predlžujú.

Funkčná koncepcia
S ohľadom na návštevy hostí musí byť administratívna časť dostupná predovšetkým autom. Pragmatické požiadavky na maximálne využitie spolu so zachovaním vizuálneho efektu viedli k umiestneniu parkovania bezprostredne pod administratívnu časť. Z parkoviska prejdú návštevníci prístupovou cestou k úzkemu sklenenému priechodu so schodiskom, ktoré ich zavedie dovnútra budovy.

Interiér
Po priechode schodiskom nasleduje v každej časti vstup do rozľahlej presvetlenej dvojúrovňovej multifunkčnej haly, ktorou sa prichádza do kancelárskych priestorov umiestnených v dvoch úrovniach. Vnútri prevládajú dynamické zlomy fasády budovy s vertikálnymi pásmy otvorov. Jednotlivé polia fasády sú v rôznych uhloch, harmonicky sa striedajú  a opticky rozdeľujú priestor do jednotlivých funkčných celkov. Dvojúrovňová vstupná hala, veľké a malé otvorené kancelárie, prednášková sála a konferenčná miestnosť sú definováné vnútornými zlomami rôznych sklonov a vertikálnymi oknami.

Optimálna klíma  vnútorného prostredia je dosiahnutá pomocou inteligentného riadiaceho systému kontroly teploty. Všetky okná sú napojené na počítačový systém, ktorý reguluje otváranie a zatváranie okien a aktivuje tieniace prvky v závislosti na vnútorných a vonkajších teplotných a poveternostných podmienkach.  

Konštrukcia
Celý objekt sa delí na dva funkčné a konštrukčné celky. Nosná konštrukcia pre skladovacie priestory je prefabrikovaná betónová. Do nej je kotvený rámový oceľový skelet administratívnej časti. Skladá sa zo siedmich šesťmetrových modulových polí, pričom obe koncové polia sú predĺžené trojmetrovými konzolami. Plávajúci kubus bol pôvodne navrhnutý ako konštrukcia na konzole bez akejkoľvek podpery, neskôr však boli za účelom racionalizácie základov pridané kovové podperné stĺpy.

Architekti: Ateliér Arhiveda-ing.arch. Marko Mandelj, ing.arch. Rafko Napast, ing.arch. Mladen Muck

  •  
Komentáre k článku
0
Pridať komentár
Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko Administratívna budova a skladové priestory VELUX - Kalcer Trzin, Ljubljana, Slovinsko
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 190
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 326

Ďalšie bleskovky