Články
RSS
"Birdie"

"Birdie"

Prváci na Inštitúte experimentálnej architektúry v Innsbrucku spoločne vytvorili Birdie, architektonickú inštaláciu v strede historického centra. Počas dvoch mesiacov 36 študentov pripravilo tento projekt od prvej idey, skice po hotovú konštrukciu. Pretransformovali tak nevyužitú zelenú plochu v... Čítaj ďalej

  • 113
Dom s ordináciou

Dom s ordináciou

Požiadavkou klienta bolo vytvoriť návrh pre obytný dom s ordináciou pre psychologické terapie. Všetko ale malo ostať v jednej budove, no zároveň mala byť prevádzka natoľko oddelená, aby sa funkcie navzájom nerušili. Architekti teda v projekte navrhli dva odlíšené objemy. Spodný smeruje... Čítaj ďalej

  • 96
Vybabral s pravidlami

Vybabral s pravidlami

13. 07. 2015

Bleskovky Rakúsko

V prípade tohto domu dostali architekti od súkromného investora zadanie navrhnúť prístavbu budovy v Innsbrucku, ktorá bude obsahovať kancelárske priestory v spodnej a byty vo vrchnej časti. Tvar dizajnu najviac ovplyvnili pravidlá týkajúce sa výšky nadstavieb v mestskej zóne. Redukovaním výšky... Čítaj ďalej

  • 78
Áno, toto je pohrebníctvo

Áno, toto je pohrebníctvo

Budova je umiestnená pri hlavnej ceste vedúcej k veľkému cintorínu. Zelený dvor pre ňou tvorí medzipriestor sceľujúci vnútornú a vonkajšiu časť. Interiér je s okolím prepojený tiež veľkými zaskleniami, ktoré tvoria dojem nepretržite otvoreného priestoru. Pohrebnícka firma vo svojom novom... Čítaj ďalej

  • 88
Biela vlna

Biela vlna

Za tento návrh na revitalizáciu oblasti Porta Nuova v Miláne boli autori zo štúdia Piuarch odmenení cenou Italian Architect 2013. S celkovou plochou 22 500 metrov štvorcových má budova šesť poschodí a celkovú výšku 30 metrov. Tvorí výrazný orientačný prvok a zdôrazňuje urbanistickú dôležitosť... Čítaj ďalej

  • 106
Spoločenské centrum Wallern

Spoločenské centrum Wallern

Budova spoločenského centra od rakúskych architektov z ateliéru Schneider & Lengauer sa nachádza v centre mesta Wallern v Hornom Rakúsku. Expresívny tvar budovy vychádza z požiadavky navrhnúť objekt s maximálnym využitím na minimálnej ploche. Aj napriek stiesnenému pozemku ohraničenému dvoma... Čítaj ďalej

  • 261
Polyfunkčný dom v Číne

Polyfunkčný dom v Číne

Architekti z bostonskej kancelárie Höweler + Yoon Architecture dokončili polyfunkčný dom v meste Čcheng-tu v juhozápadnej Číne. Projekt ponúka 1860 m² prechodného bývania, kancelárskych priestorov a príležitostí k zábave. Dom je obklopený upravenými parkovými plochami, ktoré sú umiestnené... Čítaj ďalej

  • 211
Polyfunkčný dom v Londýne

Polyfunkčný dom v Londýne

Architekti z londýnskej kancelárie Squire and Partners dokončili polyfunkčný dom zaberajúci celý mestský blok na ulici Baker Street v Londýne, Anglicku. Projekt spočíva vo výraznom nárožnom kancelárskom objekte zo skla a z betónu a z dvoch bočných obytných budov obložených tehlami a so... Čítaj ďalej

  • 184
NEU 31

NEU 31

Koncept presahujúcej priestorovej štruktúry otvorenej smerom von aj dnu, so symbioticky spojenými obytnými aj kancelárskymi priestormi, nezostal len na papieri, ale je viditeľný v celej budove – toto priestorové riešenie sa architektom tak zapáčilo, že si ho nakoniec zabrali pre seba. Čítaj ďalej

  • 210
Huis van Droo

Huis van Droo

Centrum sociálnych služieb Huis van Droo sa nachádza v centre pozornosti hlavného plánu pre oblasť Droo – Juh v Duivene (Holandsko), ktorý zahŕňa kompletnú prestavbu tejto lokality. JDWA, tím návrhárov Huis van Droo, je zodpovedný tak za prípravu plánu, ako aj za návrh mestského parku Tuin van... Čítaj ďalej

  • 224
Marina Abramović Institute

Marina Abramović Institute

V Belehrade narodená umelkyňa Marina Abramović, ktorá už tridsať rokov pôsobí v New Yorku, si vybrala holandský ateliér  OMA, aby pretvoril bývalé divadlo na inštitúciu Marina Abramović na uchovanie experimentálneho umenia a divadla v meste  Hudson, New York. Budova pôvodne slúžila ako... Čítaj ďalej

  • 194
Centrála spoločnosti Microsoft

Centrála spoločnosti Microsoft

INNOCAD Architektur je názov architektonickej kancelárie z Grazu, ktorá vytvorila interiéry centrály spoločnosti Microsoft nachádzajúcej sa vo Viedni, v Rakúsku. K tejto iste lukratívnej zákazke sa dostali na základe toho, že vyhrali súťaž na jej premenu. Celý proces si vyžadoval úzku spoluprácu... Čítaj ďalej

  • 222
Mládežnícke centrum v priemyslovej hale

Mládežnícke centrum v priemyslovej hale

Bývalá priemyslová hala sa nachádza v meste Calais na severe Francúzska a o jej konverziu sa postarali architekti z francúzskeho ateliéru Bang Architectes. Projekt je pokračovaním rozsiahlej urbanistickej renovácie začatej ateliérom Moatti&Rivière Architects. Zámerom projektu bolo vytvoriť... Čítaj ďalej

  • 152
Kultúrny kampus Frankfurt

Kultúrny kampus Frankfurt

Londýnsky architekt David Adjaye bol vyzvaný na vytvorenie urbanistickej koncepcie kultúrneho kampusu, ktorý by  zahŕňal deväť kultúrnych inštitúcií v kombinácii s ďalšími funkciami v srdci mesta Frankfurt nad Mohanom,  Nemecko. V súčasnosti sa na 16,5 hektárovom pozemku nachádza frankfurtská... Čítaj ďalej

  • 192
Požiarna stanica

Požiarna stanica

V roku 2008 architekti z rakúskeho ateliéru Dietrich Untertrifaller vyhrali súťaž na návrh požiarnej stanice, ktorá bola pred nedávnom zrealizovaná. Stanica je situovaná na okraji dediny Sulzberg, západné Rakúsko, do prostredia s charakteristickou dedinskou architektúrou. Hmota budovy je obložená... Čítaj ďalej

  • 223
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 215
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 205
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 327

Ďalšie bleskovky