Články
RSS
"Birdie"

"Birdie"

Prváci na Inštitúte experimentálnej architektúry v Innsbrucku spoločne vytvorili Birdie, architektonickú inštaláciu v strede historického centra. Počas dvoch mesiacov 36 študentov pripravilo tento projekt od prvej idey, skice po hotovú konštrukciu. Pretransformovali tak nevyužitú zelenú plochu v... Čítaj ďalej

  • 111
Dom s ordináciou

Dom s ordináciou

Požiadavkou klienta bolo vytvoriť návrh pre obytný dom s ordináciou pre psychologické terapie. Všetko ale malo ostať v jednej budove, no zároveň mala byť prevádzka natoľko oddelená, aby sa funkcie navzájom nerušili. Architekti teda v projekte navrhli dva odlíšené objemy. Spodný smeruje... Čítaj ďalej

  • 96
Dom umenia v červenom

Dom umenia v červenom

Dom v Miranda do Corvo vyjadruje stretnutie dvoch identít - mestskej a vidieckej. Prvky stavby majú súčasné a expresívne vyznenie. Sklonité strechy sa dostávajú do dialógu s blízkymi kopcami. Dynamiky autor dosiahol silným akcentom červenej farby, ktorá budovu zvýrazňuje v okolitom prostredí. Dom... Čítaj ďalej

  • 134
Sála ako z budúcnosti

Sála ako z budúcnosti

Sála Kufra je multifunkčný priestor v talianskom hoteli Oasi di Kufra, nachádza sa v suteréne stavby zo sedemdesiatych rokov. Miestnosť s kruhovým pôdorysom bola transformovaná tak, aby mohla hostiť podujatia od konferencií po párty. Nové elementy ako bar, kontrolná miestnosť a pódium neprekážajú... Čítaj ďalej

  • 98
Holandský konzulát

Holandský konzulát

Prestíž a reprezentatívnosť. To boli požiadavky honorárneho konzulátu Holandska na ich novú budovu v Barcelone. Hlavnou úlohou architektonického stvárnenia veľvyslanectva bolo urobiť dobrý dojem. Malý projekt, veľká zodpovednosť. Najdôležitejším znakom dizajnu je priesvitnosť. Kvôli malému... Čítaj ďalej

  • 118
Vybabral s pravidlami

Vybabral s pravidlami

13. 07. 2015

Bleskovky Rakúsko

V prípade tohto domu dostali architekti od súkromného investora zadanie navrhnúť prístavbu budovy v Innsbrucku, ktorá bude obsahovať kancelárske priestory v spodnej a byty vo vrchnej časti. Tvar dizajnu najviac ovplyvnili pravidlá týkajúce sa výšky nadstavieb v mestskej zóne. Redukovaním výšky... Čítaj ďalej

  • 77
Návštevnícke centrum pri sopke

Návštevnícke centrum pri sopke

Aj keď v Maďarsku už veľa činných sopiek nenájdete, pred päť miliónmi rokov bola značná časť krajiny nimi posiata. Dokumentovať túto málo známu históriu sa rozhodli v Kemenes vulkanickom parku, asi 200km od Budapešti. Pozemok, ktorý bol za týmto účelom zvolený sa nachádza medzi mestom... Čítaj ďalej

  • 97
Áno, toto je pohrebníctvo

Áno, toto je pohrebníctvo

Budova je umiestnená pri hlavnej ceste vedúcej k veľkému cintorínu. Zelený dvor pre ňou tvorí medzipriestor sceľujúci vnútornú a vonkajšiu časť. Interiér je s okolím prepojený tiež veľkými zaskleniami, ktoré tvoria dojem nepretržite otvoreného priestoru. Pohrebnícka firma vo svojom novom... Čítaj ďalej

  • 88
(digitálne) kultúrne centrum

(digitálne) kultúrne centrum

Centrum s plochou vyše 3000 štvrocových metrov je rozdelené na dve výškové úrovne. Myšlienkou návrhu bolo poskytnúť všetkým obyvateľom mesta prístup k novým technoogiám a digitálnemu svetu. Projekt obsahuje kino pre 120 osôb, multifunkčnú zónu pre umelecké vystúpenia, digitálny showroom s... Čítaj ďalej

  • 117
Domov pre rodiny, Sankt Augustin

Domov pre rodiny, Sankt Augustin

Spoločnosť McDonald`s Children`s Aid sa sústreďuje na pomoc deťom a prevádzkuje v Nemecku dvadsiatku Domovov Ronalda McDonalda. Čerstvo otvorený Domov v meste Sankt Augustin poskytuje útočisko rodinám počas liečby ich detí v blízkej detskej nemocnici. Futuristická budova bola navrhnutá ateliérom... Čítaj ďalej

  • 116
Rekreačné centrum

Rekreačné centrum

Poľskí architekti z ateliéru PL.architekci postavili rekreačné centrum na mieste bývalého územia brownfieldu v meste Wolsztyn na západe Poľska. Dvojposchodová stavba financovaná grantom z Európskej únie a čiastočne aj z vlastných zdrojov má fasádu z pletiva a z priesvitných posuvných... Čítaj ďalej

  • 298
Spoločenské centrum Wallern

Spoločenské centrum Wallern

Budova spoločenského centra od rakúskych architektov z ateliéru Schneider & Lengauer sa nachádza v centre mesta Wallern v Hornom Rakúsku. Expresívny tvar budovy vychádza z požiadavky navrhnúť objekt s maximálnym využitím na minimálnej ploche. Aj napriek stiesnenému pozemku ohraničenému dvoma... Čítaj ďalej

  • 260
Krematórium Heimolen

Krematórium Heimolen

Téma krematórií je nevyčerpateľnou záležitosťou, môžme sa o tom presvedčiť z nášho česko-slovenského prostredia, počnúc Milučkého funkcionalistickým zobrazením v Bratislave, k Janákovmu kubizmu v Pardubiciach, či židovským korením Wiesnera v Brne. Holandský ateliér so základňou... Čítaj ďalej

  • 253
Domov dôchodcov Mas Piteu

Domov dôchodcov Mas Piteu

Domov dôchodcov navrhnutý architektmi z katalánskej kancelárie Estudi PSP Arquitectura leží na okraji Barcelony na rozhraní medzi mestskou štruktúrou a parkom Collserola. Budova sa javí ako mierne zvlnený objem prispôsobený miestnej topografii, krajine a ďalšiemu kontextu. Časť domovu... Čítaj ďalej

  • 187
Kino Ciné 32

Kino Ciné 32

Na juhu Francúzska v meste Auch, kúsok za vojenským táborom, navrhol ateliér Encore Heurex projekt kina, zloženého z 5 prepojených sálov s oblúkovými fasádami v štýle art-deco a dreveným obkladom, pripomínajúcim miestne búdy na sušenie tabaku. Namiesto rozsiahlej infraštruktúry architekti... Čítaj ďalej

  • 166
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 208
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 184
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 196
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 317

Ďalšie bleskovky