Články
RSS
Rekonštrukcia bytu v Benátkach

Rekonštrukcia bytu v Benátkach

Budova z päťdesiatych rokov v centre Benátok obsahuje byt s rozlohou 70 metrov štvorcových, ktorý bol premenený na svetlé a priestranné miesto na bývanie pre mladý pár, ich dieťa a psíka. Aby byt spĺňa súčasné požiadavky na bývanie, musel prejsť kompletnou rekonštrukciou. Kuchyňa a... Čítaj ďalej

  • 178
"Birdie"

"Birdie"

Prváci na Inštitúte experimentálnej architektúry v Innsbrucku spoločne vytvorili Birdie, architektonickú inštaláciu v strede historického centra. Počas dvoch mesiacov 36 študentov pripravilo tento projekt od prvej idey, skice po hotovú konštrukciu. Pretransformovali tak nevyužitú zelenú plochu v... Čítaj ďalej

  • 115
Dom s ordináciou

Dom s ordináciou

Požiadavkou klienta bolo vytvoriť návrh pre obytný dom s ordináciou pre psychologické terapie. Všetko ale malo ostať v jednej budove, no zároveň mala byť prevádzka natoľko oddelená, aby sa funkcie navzájom nerušili. Architekti teda v projekte navrhli dva odlíšené objemy. Spodný smeruje... Čítaj ďalej

  • 96
Sála ako z budúcnosti

Sála ako z budúcnosti

Sála Kufra je multifunkčný priestor v talianskom hoteli Oasi di Kufra, nachádza sa v suteréne stavby zo sedemdesiatych rokov. Miestnosť s kruhovým pôdorysom bola transformovaná tak, aby mohla hostiť podujatia od konferencií po párty. Nové elementy ako bar, kontrolná miestnosť a pódium neprekážajú... Čítaj ďalej

  • 102
Vybabral s pravidlami

Vybabral s pravidlami

13. 07. 2015

Bleskovky Rakúsko

V prípade tohto domu dostali architekti od súkromného investora zadanie navrhnúť prístavbu budovy v Innsbrucku, ktorá bude obsahovať kancelárske priestory v spodnej a byty vo vrchnej časti. Tvar dizajnu najviac ovplyvnili pravidlá týkajúce sa výšky nadstavieb v mestskej zóne. Redukovaním výšky... Čítaj ďalej

  • 78
Áno, toto je pohrebníctvo

Áno, toto je pohrebníctvo

Budova je umiestnená pri hlavnej ceste vedúcej k veľkému cintorínu. Zelený dvor pre ňou tvorí medzipriestor sceľujúci vnútornú a vonkajšiu časť. Interiér je s okolím prepojený tiež veľkými zaskleniami, ktoré tvoria dojem nepretržite otvoreného priestoru. Pohrebnícka firma vo svojom novom... Čítaj ďalej

  • 88
Biela vlna

Biela vlna

Za tento návrh na revitalizáciu oblasti Porta Nuova v Miláne boli autori zo štúdia Piuarch odmenení cenou Italian Architect 2013. S celkovou plochou 22 500 metrov štvorcových má budova šesť poschodí a celkovú výšku 30 metrov. Tvorí výrazný orientačný prvok a zdôrazňuje urbanistickú dôležitosť... Čítaj ďalej

  • 106
Vyta Santa Margherita

Vyta Santa Margherita

Pekáreň Vyta Santa Margerita ponúka najstaršie a najtradičnejšie talianske produkty, víno a chlieb, priamo na Milano Centrale - jednej z najreprezentatívnejších miest západnej kultúry a symbole hektického urbánneho života. O poctivé produkty je tu záujem. Najjednoduchšie prírodné produkty ako... Čítaj ďalej

  • 122
Spoločenské centrum Wallern

Spoločenské centrum Wallern

Budova spoločenského centra od rakúskych architektov z ateliéru Schneider & Lengauer sa nachádza v centre mesta Wallern v Hornom Rakúsku. Expresívny tvar budovy vychádza z požiadavky navrhnúť objekt s maximálnym využitím na minimálnej ploche. Aj napriek stiesnenému pozemku ohraničenému dvoma... Čítaj ďalej

  • 261
Veslársky sklad Moto Guzzi

Veslársky sklad Moto Guzzi

V talianskom mestečku Mandello del Lario, provincia Lecco sa stretávame s nekonvečným prístupom ateliéru act_romegialli, ktorý ako inšpiráciu pre priemyselnú stavbu - veslársky sklad použil archetyp domu. Napriek možným výtkam ohľadom synkretizácie tradičného domu so skladom, konečný efekt... Čítaj ďalej

  • 165
NEU 31

NEU 31

Koncept presahujúcej priestorovej štruktúry otvorenej smerom von aj dnu, so symbioticky spojenými obytnými aj kancelárskymi priestormi, nezostal len na papieri, ale je viditeľný v celej budove – toto priestorové riešenie sa architektom tak zapáčilo, že si ho nakoniec zabrali pre seba. Čítaj ďalej

  • 210
Scénografia gréckeho divadla

Scénografia gréckeho divadla

Architekti z holandského ateliéru OMA pred nedávnom dokončili projekt scénografie spočívajúci v troch dočasných zariadeniach, ktoré reinterpretujú priestory divadla z 5. storočia pred Kr. v meste Syrakúzy na Sicílii, Taliansko. Prvým zákrokom do starovekého divadla bolo vloženie prstenca, ktorý... Čítaj ďalej

  • 189
Letný dom v Toskánsku

Letný dom v Toskánsku

Projekt rekonštrukcie letného domu bol síce dokončený už v roku 2008, ale určite stojí za zmienku aj dnes. Pôvodný dom z polovice šesťdesiatych rokov minulého stročia zasadený do borovicového hája v Toskánsku, v Taliansku mal iba malú architektonickú hodnotu a potreboval celkovú obnovu.... Čítaj ďalej

  • 202
Centrála spoločnosti Microsoft

Centrála spoločnosti Microsoft

INNOCAD Architektur je názov architektonickej kancelárie z Grazu, ktorá vytvorila interiéry centrály spoločnosti Microsoft nachádzajúcej sa vo Viedni, v Rakúsku. K tejto iste lukratívnej zákazke sa dostali na základe toho, že vyhrali súťaž na jej premenu. Celý proces si vyžadoval úzku spoluprácu... Čítaj ďalej

  • 222
Domino

Domino

Inšpiráciou ako zrekonštruovať a využiť aj podzemné alebo čiastočne zapustené priestory v obytnom dome môže byť projekt Domino od talianskeho architektonického štúdia MARC. To premenilo tmavé časti štvorposchodovej budovy v centre Turína, v Taliansku na úžasné kancelárske priestory pre... Čítaj ďalej

  • 176
Dom S3NS

Dom pre jednu rodinu sa nachádza vo Wroclawe, v jeho okolí sa nachádzajú najmä rodinné domy s rovnou strechou zo šesťdesiatych rokov. Navrhnutý dom má tri poschodia, vrátane podpivničenia a garáže. Obývacia izba je orientovaná na západ a má úctyhodnú výšku 4 metre. Je spojená s kuchyňou a... Čítaj ďalej

  • 217
Kuchynské štúdio

Vytvoriť nový koncept kuchynského štúdia založený na provokácii pocitov a zážitkov zákazníkov. Prezentovať výrobky spolu s kontextom vytvoreným v priestoroch showroomu. A pritom sa nestratiť v záplave vecí ako na výstave; to bolo zadaním tohto projektu. Rozlíšenie produktov bolo dôležitým... Čítaj ďalej

  • 193
  • 1
Mercado fast food

Cieľom projektu bolo vytvoriť vysokokvalitný dizajn, ktorý bude zároveň nenútený a pohodlný. Výsledný návrh je založený na koncepte pokračovania ulice v interiéri. V tejto reštaurácii funguje zákaznícka zóna ako mnohovrstvové lákadlo pre chodcov. Poďte na jedlo! Prvky ako tabuľa s receptami... Čítaj ďalej

  • 206
Denné svetlo v interiéri vďaka svetlovodom

Užívatelia hodnotia denné svetlo ako najväčší benefit domu pre zdravé bývanie. Zároveň je zásadnou požiadavkou pri kúpe nehnuteľnosti. VELUX pomáha privádzať denné svetlo aj na miesta, kde to doposiaľ nebolo možné. Najnovším prírastkom v produktovom portfóliu je svetlovod Novej Generácie... Čítaj ďalej

  • 328

Ďalšie bleskovky